Földi létünk a Naptól függ. A Nap melegíti fel a földfelszínt, fényének energiája segíti a növények növekedését. A meleg fény áldásos hatását mi is érezhetjük, ha nyáron kifekszünk a napra, gyakorlatilag komplex fényterápiában részesülünk.A meleg jótékony hatását már évezredek óta alkalmazza az emberiség terápiás célra ilyen-olyan formában. Ha begyullad a fülünk melegítjük, hogy a gyulladásos folyamat lezajlását elősegítsük, ha náthásak vagyunk, izomlázunk van vagy egyszerûen csak rossz napunk volt, beleülünk egy kád forró vízbe és rövid időn belül sokkal jobban érezzük magunkat, jól átmelegszünk, ellazulunk.

Női fürdő, 15. századi metszet

A szaunázást, mint az öngyógyítás, tisztálkodás és kikapcsolódás lehetőségét évezredek óta ismeri az emberiség.
Ma már nem csak a hagyományos gőz- és forró levegős szaunákat ismerjük, hanem az infravörös technológia alkalmazásával készült infraszaunákat is igénybe vehetik a gyógyulásra, pihenésre és kikapcsolódásra vágyók.

Sir William Herschel

Az infravörös sugárzás felfedezése Sir William Herschel (1738 – 1822) nevéhez fűződik. A felfedezés véletlenül történt, egy új optikai anyag keresése közben. Sir William Herschel—III. György angol király királyi csillagásza, aki már híres volt az Uránusz bolygó felfedezéséről—olyan fényszűröt keresett a Nap vizsgálatához használt csillagászati távcsövéhez, mely csökkenti a napsugárzás fényességét és melegítő hatását, hogy használatával elkerülje az esetleges szemsérülést. Mint Newton, üvegprizmára bocsátva a napfényt, színeire bontotta azt, majd a hőmérõvel vizsgálta a spektrumban található különbözõ színek melegítõ hatását az asztal tetején. Ahogy az elfeketített hõmérõt lassan végigmozgatta a spektrum színein, a leolvasott hőmérséklet folyamatos emelkedést mutatott az ibolya színû végponttól a vörös végpont felé haladva. Érdekes módon, a vörösön túli “sötét” tartományban tovább nőtt a melegítő hatás, és a legmagasabb hõmérséklet jóval a látható vörös végponton túl volt. A sugarakat “sötét hőnek” és láthatatlan sugárzásnak nevezte el. Ma infravörös -vörösön túli- sugárzásnak nevezzük.

Az infravörös sugárzást alkalmazzák a kis távolságú vezeték nélküli kommunikációban (ld. TV távirányító), a haditechnikában, csillagászatban, infravörös fényképezésben, valamint az infravörös sugárzás egy viszonlag szûk tartományát az ún. távoli infravörös sugárzást fűtésre használják. Ez az a sugárzástartomány amely az emberi testbe 3-5cm mélyen behatolva megnöveli az ott lévő molekulák rezgését (fölmelegíti az adott területet).
Az emberi szervezetre kifejtett összetett jótékony hatása is e tulajdonságának köszönhető.

Sorozatunk következő témája az infraszauna jótékony hatása.

Nagy Marianna
vegyész-biológus

Nagykovácsiban a Ram Gym tornateremben infraszaunázhat.
A tornaterem elérhetőségei és árai itt megtekinthetők.

Sorozatunk második része itt olvasható.