Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgást végző emberek között kevesebb a náthás megbetegedés és jóval gyorsabb a gyógyulási folyamat. Az
aerobic edzések egyik legnépszerűbb formája, a step aerobic pedig nemcsak formánk megőrzésében, hanem a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgást végző emberek között kevesebb a náthás megbetegedés és jóval gyorsabb a gyógyulási folyamat. Az aerobic edzések egyik legnépszerűbb formája, a step aerobic pedig nemcsak formánk megőrzésében, hanem a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.

A step aerobic nagyszerű módja a káros zsírsavak eltávolításának és természetesen segíthet az izomtónus javításában, építésében.

A rendszeresen végzett step aerobic edzések javíthatják és felgyorsíthatják anyagcserénket, ezzel is jótékonyan serkentve keringési rendszerünk és légzésünk.

A fokozott anyagcsere  több kalória elégetését jelenti, így a rendszeres edzések által fokozatosan és főként természetes úton csökkenhet a testsúlyunk  – feltéve, hogy a  kalóriabevitel továbbra is közel azonos a korábbiakkal.

A sztep aerobic  órákon egy kisméretű, műanyag vagy gumi emelvényt ún. sztep padot használnak, ami elég magas, és elég stabil ahhoz, hogy kényelmesen rá lehessen lépni. A gyakorlatok főleg fel-lelépkedésből állnak, különböző izomcsoportokat mozgatva meg. Súlyzókkal is kombinálják az edzést, ami gyakorlatilag lépcsőzés zenére, különböző variációkban és gyorsasággal.

  • A bemelegítés célja, hogy előkészítse a szervezetet, a keringési és légzőrendszert, a vázizom-, ideg-és izomrendszert az intenzív munkavégzésre
  • Az aerobic szakasz célja a szervezet állóképességi szintjének edzése. Tudományos kutatások eredményei szerint minimálisan 20 percnyi folyamatos munkára van szükség az aerobic szakaszban a kívánt edzéshatás eléréséhez.
  • A bemelegítéssel fokozatosan emeljük a keringési és légzőrendszer működési szintjét, az izmok, ízületek, szalagok hőmérsékletét és hajlékonyságát a sérülés, a hirtelen mozdulat okozta zúzódás elkerülésére.
  • Az óra végi levezetés célja a munkavégzés során igénybe vett izmok nyújtása, az ízületi mozgékonyság növelése, felfrissült, pihent érzés biztosítása a résztvevőknek.
A step edzések után kifejezetten kerülendő a szauna, a forró fürdő vagy zuhany – a szervezet fokozott igénybevétele miatt ugyanis, a hő hatására tágulnak az érfalak, és nagy terhelés miatt a végtagokba is több vér kerül.

A sztep aerobic számos előnyei közül talán a leglényegesebb, hogy rendszeres gyakorlásával kiegyensúlyozhatjuk testtömeg-indexünk és jelentősen növelhetjük állóképességünk.