A nyár a kivetkőzések időszaka: paplankabát le, szoknya-blúz fel, elő a forma-komplexusainkkal. Szeretnénk mi is, mint a bundás állatok hirtelen kibújni bőrünkből. Egészség, megtisztulás – fontos fogalmak, a lényeg azonban természetesen a végtermék: a well beeing, azaz a szép testben lakozó ép lélek.

Beszélgetőtársunk, MYRIAM RAKOTOMALALA a győri balett kisiskolásaként nőtt fel, később  kortárs táncművészként dolgozott, manapság az egészséges testtudat elkötelezett pedagógusa. Hogy miért és hogyan vezetett ide életútja, megtudhatjuk a rammgym.hu interjújából.

rammgym.hu: Sokat találkozhatunk mostanában a TUDATOS TESTMOZGÁS fogalmával. A “szuszogós-koncentrálós” edzések (jóga, Pilates, Body Art stb.) egyesekben mérhetetlen ellenszenvvel párosulnak, másokban pedig az üdvözülés egyetlen formájaként rögzülnek. Mitől válik tudatossá egy mozgásforma?
RAKOTOMALALA MYRIAM: A négyütemű fekvőtámasz is lehet tudatos…Lényegében minden olyan mozgásformát tudatosnak nevezhetünk, melyet művelője szívvel és lélekkel végez. Futunk, biciklizünk, sétálunk vagy szteppelünk-e, mindegy, a lényeg az átgondoltságban rejlik. Az általam ismert és oktatott edzésformákat, a Pilatest és a Body Artot, nemzetközi fórumokon az ún. body-mind-spirit kategóriába sorolják. Magyarul: test, lélek és szellem együttes, koncentrált jelenlétét követelő testmozgások. Hogy miben különböznek a többi fitness formától az nem kompetenciám. Meglepő módon, ha időm engedi, én is eljárok aerobic és dance órákra. Kellemes kikapcsolódás. A Pilatest és a Body Artot nem tartom kizárólagos, üdvözítő megoldásnak – néhány megoldás a sok közül, nekem bevált.

A bodyART™ mozgásanyagát tekintve a jógából veszi fő elemeit, amelyhez a gyógytornából, a japán Do In-ból ismert elemeket rendel és több speciális légzés technikát kapcsol, ezzel biztosítva a teljes összhangot az edzés és a relaxáció között. A statikus és dinamikus erőelemekkel tarkított mozgásanyag bőven tartalmaz nyújtó és lazító gyakorlatokat, amelyek pozitívan hatnak a rövidülésre és gyengülésre, hajlamos izmokra és  izületekre. Minden gyakorlat kontrollált és tudatos kivitelezést igényel, amelyet speciális légzés alkalmazása segít.

RG: Táncosként nőttél fel, miért választottad a látszólag legkevesebb mozgással járó fitnesz irányzatokat?
RM
: A győri balett általános iskolájában nőttem fel, majd több évet dolgoztam kortárs táncművészként. A táncosok számára, testükcsupán kifejezőeszközként szolgál. A hangsúly a legkevésbé sem az egészséges használatban rejlik: gyötörjük, kínozzuk, éheztetjük testünket, egy emelkedettebb cél érdekében. Nem véletlen, hogy a századelőn eredetileg gyógyászati céllal megalkotott Pilates-technikát, a hadirokkantak után, elsőként táncosok  kezdték el alkalmazni. Kislányom születését követően drasztikusan megváltozott testem, olyan mozgásformát kerestem, amellyel tartósan visszanyerhetem eredeti formámat. Egykori táncostársaim hívták fel a figyelmet a Pilatesre. Visszavonhatatlan szerelem lett belőle. Ma már nem tudom elképzelni magam színpadon. Ha az első tanfolyamot megelőzően  előre látom milyen felelősséggel és nehézségekkel kikövezett úton indulok el, akkor bizonyára visszafordulok. A pedagógiai pályától ódzkodtam a leginkább, mára a tudatos testmozgás oktatása a hivatásommá vált.


Rakotomalala Éva Myriam
 Mosonmagyaróváron született.
Tanulmányait a Győri Balett Tánctagozatos Általános Iskolájának növendékeként kezdte.
Később kortárs táncművészként dolgozott a Trafóban, a Merlin és a MU Színházban, valamint az Operett Színházban.
Kislánya, Vilma születését követően kezdett el tudatos mozgásformákkal foglalkozni.
2009 és 2011 között a Body Arts and Science Internationalban nemzetközi Pilates oktatói diplomát szerzett.
2010-ben az International Wellness Institute, Európa Wellness Oktatási Központjában preventív gerinctorna és stretching oktatóként diplomázott.
Ugyanebben az évben, a Fit-Line Educationnál BodyART oktatói képzésen vett részt.
2008 óta él Nagykovácsiban. Pilates és Body Art oktatóként dolgozik a nagykovácsi Ramm Gymben és egy belvárosi mozgásstúdióban.


RG: A terhességi hízásodból mindenesetre sikeresen kikúráltad magad…
RM:
A súlyfeleslegtől nagyjából 1,5 év alatt, szakaszosan megszabadultam. A lényeg azonban test szépség tudatom átalakulása volt. Nem vagyok olyan sovány, mint táncos koromban voltam, mégis sokkal elégedettebb vagyok önmagammal és a világgal, mit akkor voltam

RG: Ezek szerint tévhit, hogy a Pilates nem fogyaszt?
RM: Nos…ezt így nem állítanám. Mint minden más, ez is viszonylagos: függ az anyagcserénktől,  szervezetünk működésétől, korábbi mozgástapasztalatainktól, hozzáállásunktól és sok-sok minden mástól. Nagy általánosságban talán leszögezhetjük, hogy a Pilates hatása – funkcionális mélyizomtorna lévén – inkább hosszú távon mutatkozik meg. A látványosan és gyorsan fogyni szándékozóknak talán nem ez a legcélszerűbb megoldás – nekik inkább a cardio-edzéseket ajánlanám. A Pilates, a kitartással és odafigyeléssel, hosszú távon formálódni szándékozó emberek tornája.


A pilates  fitnessz módszert a német Joseph Pilates alapította a huszadik század elején.
A módszer alapelvei:
1. koncentráció (concentration) A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a a gyakorlatokat.
2. irányítás (control) Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Controll-nak.)
3. központosítás (centering) A módszert azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett powerhouse-ból (erőközpont) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.
4. légzés (breathing) A megfelelő légzéstechika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.
5. áramlás (flowing movement) Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok “áramló” mozgással állnak össze egésszé.
6. precizitás (precision) A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

RG: Semmiképp sem áll meg a lusták tornája gúnynév…
RM: A legkevésbé sem… Sajnos manapság egyre gyakrabban hallok a Pilates avíttasságára vonatkozó megjegyzéseket is: „szuszogós-elnyúlós tornaként” emlegetik. Rohanó világunkban egyre-másra jelennek meg a gyorsan változó és növekvő igényeket kielégítő, gyorsabb és látványosabb megoldásokat kínáló edzésformák. Ezzel sajnos nem teljes mértékben tudok egyetérteni. A Pilates ma sem veszített korszerűségéből.

EG: A „szuszogós” légzéstechnika időnként valóban zavarba ejtően szemérmetlennek hathat egy kívülállónak.
RM: Tévesen, ugyanis a helyesen gyakorolt mélylélegzés a BodyART és a Pilates egyik sarokköve. Kitartó gyakorlással szinte rutinszerűvé válik. Már nem is halljuk, és minden más mozgásunkba is automatikusan beépítjük.

RG: Megváltozhat egy-egy mozdulatsor hatása, ha másként lélegzünk?
RM: Igen, akár meg is változhat…Teljes anyagcserénk tudatos megmozgatása a cél, a mélylélegzés ennek nélkülözhetetlen eszköze. Nem beszélve arról, hogy légzőszerveink, a rekeszizmok, szoros kapcsolatban állnak a mélyhasizmokkal és a gátizmokkal: ez testünk központi „boltozata”. A szabályozott légzés elmulasztásával, a mozgásból mellőzük fizikai központunkat, mellőzve a Pilates egyik alapelvét, a  “központosítást” (centering), melynek lényege, hogy minden mozdulat az úgynevezett powerhouse-ból (erőközpont) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

RG: Ijesztően sok szempont. Egy – csupán relaxálásra és szépülésre vágyó – rohanó, mai embernek akár visszataszító is lehet.
RM: Alaptalanul. Az órákra nem kell minden elméleti szempontot ismerve és tudatosítva járnunk. Az oktató szerepe valóban kardinális: mire hívjuk fel a figyelmet, hogyan illesztjük a gyakorlatsorokat az aktuálisan megjelenő vendégkörre, mi az, amire felhívjuk a figyelmet, hogyan, mit és mikor korrigálunk…A mozogni szándékozóknak elég, ha esetenként csupán a légzésükre figyelnek, esetenként tartásuk folyamatos tudatosítására. Kitartással szinkronizálhatóak a „feladatok” és egyre több mindenre tudunk együttesen figyelni, és felfrissülten, kisimulva kilépni egy Pilates edzésről.

RG: Fiatal korodtól az urbánusabb életérzést sugalló modern tánc volt életed középpontjában, manapság pedig a köztudottan New York-i kötődésű Pilates oktatása a hivatásod. Mégis Nagykovácsiban élsz és dolgozol. Hogyan kötődhet egy városi életvitelű ember egy ilyen agglomerációs faluhoz?
RM: Négy éve, kislányom születése után költöztünk ki, és akkoriban valóban volt némi ellenérzésünk az agglomerációs élettel szemben. Mára ez már teljesen megszűnt. Az infrastruktúrát illetően teljes mértékben elégedettek vagyunk. A nagykovácsi éveink alatt megtapasztalt közösségi létezés pedig egy nagyvárosban elképzelhetetlen. Szeretünk itt élni és a legfontosabb, hogy a magunkénak érezzük otthonunkat.

Professzionális PILATES ÉS BODY ART órák a nagykovácsi Ramm Gymben

Ízelítő Myriam Pilates-órájából:

 

A PILATES-információk forrása a Wikipedia Pilates szócikke