Az angol streching – magyarul nyújtás, lazítás – olyan testgyakorlatok összessége, amelyekkel izmainkat nyújtjuk és mozgékonyan tartjuk izületeinket.

A gyakorlatok óvatos, lassú és statikus mozdulatokból állnak. A helyesen és rendszeresen végzett nyújtó gyakorlatok felfrissítik a testet és az izmok ellazításával  enyhítik a stresszt.

Az stretching őrzi és fejleszti az izmok rugalmasságát és segíti helyreállításukat. Rendkívül kedvező pszichikai és élettani hatása van; növeli a mozgásterjedelemet, a fizikai teljesítőképességét.

A nyújtás vagy lazítás nagyon lényeges része a mozgásnak, a nélküle végzett erős megterhelések sérülést okozhatnak.

A stretching fajtái:

  1. Az aktív statikus stretching az az ellentétes irányba ható izmok összehúzó hatásán alapul (ilyen például amikoe a tricepsz megfeszítésével nyújtjuk a bicepszet.
  2. Az aktív dinamikus nyújtást ritmikusan (hintázással vagy rugozással) végzik. Ma már ritkán használt, elavult gyakorlatforma.
  3. A passzív statikus stretchinget eszközökkel végzik (pl. kötelek, nyújtók).
  4. A terheléses progresszív nyújtás során az izmot terhelés segítségével nyújtjuk.

A lazítás időnként kényelmetlen tud lenni, vagy esetleg felesleges időtöltésnek tűnik. Ha kedvetlenül is állunk hozzá, soha ne hagyjuk ki: nyújtsuk az izmokat a mozgáshatárig, óvatosan, mert a túlnyújtott izmok sérülhetnek.
Ne felejtsük: a lazításnak mindig fájdalommentesnek kell lennie.