Harmónia és vitalitás. Olyan életelvek ezek, melyeket Dr. Horváth Krisztina neurológus nemcsak vall, hanem kellő szuggesztivitással képvisel. Frissességének és kiegyensúlyozottságának egyik tápláló forrása – elmondása szerint – a bodyART™.
Az orvosoktól megszokott kimért zárkózottság, szemöldökránc és morózus hangnem hiányzik a doktornő jellemvonásai közül – igaz, nem a rendelőjében találkoztunk. Szakmai kérdésekről azonban bőven szót ejtettünk, bár találkozónk apropója korántsem orvostudományi tárgyú volt. Krisztával a vidékünkön is egyre népszerűbb bodyART™ mozgásformában szerzett tapasztalatairól beszélgettünk

RAMMGYM: A bodyART™ ma már egyre szélesebb körben ismerik, népsportnak azonban még nem neveznénk. Hogyan találtál rá, mikor kezdted el gyakorlását?
Dr. Horváth Krisztina: Mindig is sportoltam. Ifjúkoromban úsztam, kézilabdáztam, még gerelyhajítással is próbálkoztam. Felnőttként is fontos alkotóeleme maradt életemnek a mozgás: természetjárás, séta vagy kerékpározás formájában. Néhány évvel ezelőtt, második fiam születését követően – kisgyermekes anyukaként – már koncentráltabb mozgásformát kerestem. A gyerekekkel szaporodó teendők mellett egyre kevesebb szabadidőm maradt. A szülések után (és valljuk be korunkkal) szaporodó hát-, derék- és térdfájások miatt pedig egyre nehézkesebb –gyakran fájdalmas – a sportolás. Máriaremetén lakunk, így a közeli tornatermek kínálatból próbáltam megtalálni a számomra leginkább megfelelő mozgásformát. A közeli üzletközpontban kezdtem el tornázni. Gyorsan rátaláltam a számomra legmegfelelőbb edzőpárosra Ramm Dóra és Edina személyében. Hagyományos óráik mellett Rammék akkoriban (2010 elején szerk. megj.) indították bodyART™ edzéseiket. Így kezdődött és azóta töretlen, sőt erősödik kötődésem a bodyART™-hoz és „személyi edzőimhez”.

Dr. Horváth Krisztina

RAMMGYM: Mi az amiben más és miért közelállóbb hozzád ez az edzéstípus?
Dr. Horváth Krisztina: Elsősorban nem is sportolásnak nevezném, hanem inkább a tudatos testtartás, tudatos testérzés gyakorlásának. A mindennapi stressz oldására és a természetes testi-lelki egyensúly helyreállítására szerintem sokkal alkalmasabb és célravezetőbb a bodyART™, bármilyen más kondicionáló tornánál. Az izomzat és a légzés tudatos vezérlésének elsajátítása és gyakorlása kulcsfontosságú szerepet játszhat a mindenki által áhított harmónia elérésében.

“A bodyART™ használ jóga pozíciókat, de merít távol-keleti mozgásformákból is. Az erőfejlesztő és nyújtó gyakorlatok kombinációjával fejlődik az izomzat és oldódnak a szervezeti blokkok, melynek eredményeképp kiegyensúlyozottabban, egészségesebben élhetjük mindennapjaink. A bodyART™ edzéselve szerint az ember, mint funkcionális egység áll az előtérben. A mozgás célja az egész test kifogástalan működésének biztosítása. Minden gyakorlat és pozíció egész testes gyakorlat, ami egyszerre több izmot is megmozgat. Az edzés-ellazulás metódusnak alapja a jin és jang, mindennek a két oldala: belégzés-kilégzés, megfeszítés-ellazulás. Minden gyakorlat kötődik a többihez és visszatér ugyanoda, minden pozíció kapcsolódik egymáshoz, mint egy puzzle darab, miközben folyamatosan áramlik a testben az energia”

RAMMGYM: Ideértve az ideális testúlyt is?
Dr. Horváth Krisztina: A fizikai egyensúly alatt természetesen az egészséges testsúly is értendő. A bodyART™ a nyugati és a keleti mozgásformák jól működő kombinációja. A távol-keleti sportokat és meditációs technikákat gyakorló emberek testi-lelki harmóniája messze földön híres. Saját magamon tapasztalhattam: hasonló nyugalmat és egyensúlyt érhetünk el a bodyART™ rendszeres gyakorlásával. A keleti meditációs technikákban, harcművészetekben – így például a csikungban és a tajcsicsuanban – rendkívül fontos tudatos légzés a bodyART™-nak is hasonló alapelve. A tempó talán egy fokkal gyorsabb – jobban alkalmazkodik a mai európai ember életritmusához. Tévedés attól tartani, hogy ez a tornaforma túlzottan „belassult” és meditatív lenne.

A bodyART™ alkotóelemei közé tartoznak a távol-keleti mozgásformák is
“Tajcsicsuan: a kínai harcművészetek úgynevezett belső iskolái közé tartozik. Nem az izom erejére, hanem a belső erő fejlesztésére, és az ezáltal elért eredményekre helyezi a hangsúlyt. A teljes testet megmozgató és harmóniára vezető mozgások rendszere.
Csikung: ősi kínai energia torna és meditáció. Serkenti a csi keringését a testben, és javítja az egészséget. A cél a belső hőségtől (harag és nyugtalanság) való megszabadulás, a természetes béke és nyugalom elérése. Rengeteg válfaja van, amelyek egy része lassú, egyenletes mozgásformákból áll.
Csi: A minden élőlényben megjelenő életerőt, energiaáram (hasonló jelentésű az ógörög pneuma – levegő, lehelet – illetve a szaknszkrit prána. A csí, a nyugati felfogás szerint az elektromos áramhoz hasonlóan, bizonyos frekvenciával rezegve átjárja egész testünket, az egész univerzális világunkat. A csí az oxigénnel a levegőből lélegezzük be. Ha szervezetünkben kevés a csi vagy blokkolt az áramlása, felbomlik testi-lelki egyensúlyunk és megbetegszünk.”

 

RAMMGYM: Mióta gyakorlod és milyen hatást tapasztalsz magadon?
Dr. Horváth Krisztina: Nagyjából egy éve gyakorlom a nagykovácsi Ramm Gymben és elfoglaltságaim miatt sajnos csak hetente egyszer engedhetem meg magamnak. Hatása pótolhatatlan. Az egyik első edzés végén például jól kisírtam magam – tökéletesen oldva és levezetve ezzel a bennem uralkodó fokozott feszültséget. Harmóniát teremt, testem és lelkem között. Állóképességet és kiegyensúlyozottságot szerezek vele és minden korábbi „reumás” panaszom megszűnt. Felfrissít, energetizál, roborál.

RAMMGYM: Orvosként kinek ajánlod?
Neurológiai rendelésem kétharmadában fiatal anyukákkal találkozom. Deréktáji, nyaki, gerincfájdalmak szülés után, terhesség alatt. Ezeket a panaszokat szinte teljesen megszüntetheti a bodyART™ rendszeres és helyes gyakorlása. Tökéletes gyógytorna tartásproblémákra, gerincferdülésre, keringés gondokra, belszervi panaszokra és természetesen a menedzserbetegségek minden formájára.

Napjaink egyre rohamosabb és zaklatottabb életmódját mindannyian másként próbáljuk meg ellensúlyozni. Van akinek a napi zakatolásnál még tempósabb és hangosabb, adrenalin-gazdag elfoglaltság jelent kellő levezetést és van aki az ellentettjére vágyik: meditáció, relaxáció, teljes csönd és nyugalom. Az igazság – mint mindig – valahol az arany középszernél lakozik: ezt az utat képviseli és nyújtja a Body Art.