Az infraszauna emberi szervezetre kifejtett jótékony hatásai


Méregtelenítő hatás

A besugárzott területen kitágulnak a kapillárisok így helyi vérbőség alakul ki, aminek következtében több oxigént kapnak az érintett szövetek, gyorsul az anyagcseréjük és az anyagcsere végtermékek is gyorsabban el tudnak szállítódni a kiválasztódás helyére. A felmelegedésre a test erőteljes hűtéssel -verejtékezéssel válaszol, így a keletkezett káros anyagok bőr általi kiválasztása is felgyorsul. Ezért ügyelni kell a fokozott folyadékbevitelre, naponta 2-3 liter folyadékot meg kell inni tiszta víz, ásványvíz és ha fogyasztás a cél akkor cukrozatlan gyógytea formájában. Néhány alkalom után könnyebbnek, életvidámabbnak fogjuk érezni magunkat.

Zsíroldó hatás
A bőr és az izomszövet közé lerakódott zsírszövet (narancsbőr) anyagcseréjét is növeli, ezáltal gyorsabban felszámolhatók a nemkívánatos zsírraktárak. Az infraszauna használata során 300-800kcal energiát használ el a szervezet, tehát a szokásos életvitel mellett néhány kezeléssel is jelentős testsúlycsökkenés érhető el különösebb erőkifejtés nélkül.

Bőrsimító hatás
A bőr megfiatalodik, kipirul, kisímul, a jellegzetes cellulitiszes gödröcskék ellaposodnak.

Fájdalomcsillapító hatás
A sérült szövetek ellazulnak, a megnövekedett véráramlás miatt gyorsabban tudnak regenerálódni (pl. izomláz meglétekor az izmokban felszaporodott -a fájdalmat okozó- tejsav gyorsabban fel tud szívódni)

Stresszoldó hatás
A test ellazulása visszahat a lélekre is, felüdülünk, kellemesebben érezzük magunkat, derűsebben látjuk a világot.

Többféle típust gyártanak többféle fűtőpanellel. Vannak fakabinos rendszerek, ahol a jótékony melegítő hatás kiegészül a fenyőfából készült kabin illóolajainak a légutakra kifejtett gyógyító hatásával, vannak otthoni használatra készült hordozható beleülős infraszaunák valamint fekvő infraszaunák is. Megjelentek az ún. napsugárszaunák is amelyek a távoli infravörös sugárzás egy még szűkebb tartományában sugároznak (8-14 mikron). Ezt a spektrumot tudja leginkább elnyelni az emberi szervezet, ma ezt tartják leghatékonyabbnak.

Egy-egy alkalom 20-50 perc szaunázást jelent, alkattól erőnléttől függően. A szaunában 30-55°C van, ami könnyebben elviselhető a hagyományos szaunák magasabb hőmérsékletéhez képest.
Ma már szinte minden szépségszalonban és magára valamit is adó fitnessteremben kipróbálhatjuk, edzések után pihenésképp beiktathatjuk az infraszauna használatát ezáltal is növelve az edzés hatékonyságát.

Az infraszauna használata során ügyelnünk kell arra, hogy nagyon figyeljünk testünk jelzéseire, csak addig tartózkodjunk benne amíg kellemes. Ha bármiféle fájdalmat vagy rosszullétet érzékelünk, azonnal hagyjuk abba a szaunázást. Vérzékenység esetén tilos, magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megléte esetén fokozott óvatossággal ajánlott infraszaunázni. Gyermekek esetén ajánlott a gyermek kezelőorvosának tanácsát kikérni. Ha frissen szerzett ízületi- vagy más sérülésünk van, szintén nem ajánlott az infraszauna használata (mint ahogy más szauna használata sem).
Menstruáció ideje alatt számolni lehet a vérzés intenzitásának növekedésével. Szaunázás ideje alatt kerülni ajánlott a szeszes italok és kábítószerek fogyasztását, mert megszűnik józan ítélőképességünk ezért fokozottan fennáll az esetleges sérülés (túlhevülés) veszélye. Bármilyen ismert betegség fennállása esetén konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mielőtt elkezdenénk infraszaunázni.

Az infraszauna használata a tisztító- és fogyókúrák sikerességét jelentősen megnöveli valamint segíthet a kiegyensúlyozottabb lelkiállapot fenntartásában. Összességében elmondható, hogy jelentős életminőségbeli javulás alakulhat ki rendszeres használata során.

Nagy Marianna
vegyész-biológus

Sorozatunk első része itt olvasható.

Nagykovácsiban a Ram Gym tornateremben infraszaunázhat.
A tornaterem elérhetőségei és árai itt megtekinthetők.