A korhatárok, mint tudjuk, rugalmasak. Van, aki már 30 felett érzi az idő haladtát, van, aki csak 50-től számolja a mélyráncokat. Kisebb-nagyobb figyelmeztetések, megtorpanások mindenkinek előfordulnak az életében, és ha nem teszünk ellene, hatványozottan szaporodhatnak a panaszkodó, vagy éppen csak magunkban mormolt megjegyzések: “fáj a derekam”, “kattog a térdem”, “beáll a nyakam”.

Jól tudjuk, sem korunk tagadása, sem pedig tudomásul-nem-vétele nem célravezető.

A cél viszonylag egyszerűen hangzik: egészségesen dacolva harcolni, és haladni korunkkal.

Receptből akad egynéhány, most megosztjuk veletek, hogy szerintünk mire érdemes figyelni.

Mindenekelőtt, a legáltalánosabb kulcsszavak egyike a HOLISZTIKA, vagyis, hogy minden-mindennel összefügg: arcbőrünk állapota porcainkkal, gerincsérvünk a megereszkedett farizmokkal, petyhüdt tricepsz a vállfájással.

A második kulcskifejezésa a HOMEOPÁTIA, ami ez esetben a hasonszervi mozgásformákra vonatkozik – egyszerűsítve foglamazva: a “kutyaharapást szőrivel”-logika. Vagyis: ha ízületi problémáink vannak, akkor ne kerüljük, hanem tudatosan és átgondoltan végezzünk pl. nyújtó gyakorlatokat, amennyiben keringési- és vérnyomás problémákkal küzdünk, akkor kezdjünk el (mértékkel!) kardio órákra járni, fokozatosan terhelve és edzve szervezetünket.

a legsarkalatosabb öregedési témák mindegyikére megoldást jelenthet a rendszeres, tudatos testmozgás

“a legsarkalatosabb öregedési témák mindegyikére megoldást jelenthet a rendszeres, tudatos testmozgás”

 Alábbiakban öt párosításban vázoljuk, hogy a legsarkalatosabb öregedési témák mindegyikére megoldást jelenthet a rendszeres, tudatos testmozgás

 

 

 

 

 

 

I. Mimikai ráncok, táskás szemek – a szikár, térdfájós típus

Mozgásszegény életmód esetén hiába tápláljuk magunkat mesterségesen kalciummal, kollagénnel, magnéziummal és egyéb BIO vitaminkombinációkkal. A szervezet nem képes azt feldolgozni és beépíteni. Amennyiben rendszeresen és bátran edzünk (nem kell félni/kímélni magunkat a merészebb mozdulatoktól sem mint pl. kitörések) szinten tarthatjuk izomszöveteinket. Márpedig az izom a legökologikusabb támogatója izületeinknek és porcainknak. A korral csökkenő izomtömeg által terhelődnek, használódnak, és kopnak a porcok.
Orvosi tilalmakat figyelembe véve, mozogjunk bátran és merészen. Nem kímélve magunkat a terhelőbb tornáktól sem, mint pl. a deepwork. Ugyanakkor látogassuk gyakran a Pilates órákat, ahol ne kerüljük, hanem finoman mozgassuk át a fájos testtájakat.

 

II. Narancsbőrös csípő, felkar, stb… – a pettyhüdt-moletti, hátfájós típus

Meglepő dolgot mondunk: az izzadós, ugrálós tornák nem fognak egyöntetű megoldást jelenteni a celulitiszre. A rossz anyagcsere, ülő életmód másik oldalán nem feltétlen a virgonctorna áll. Hanem pl. a mélylélegzős, tekeredő-csavarodó mozdulatokkal operáló tudatos mozgásítpusok, mint pl. a Body Art Flow. Lehet, hogy nem izzadsz ki magadból 3 liternyi vizet egy edzés alatt, és nem fogysz 4 kg-ot egy hónap alatt, viszont hosszú távon megszűnik a pingpong súlyingadozás. A csavarodó mozdulatokkal rendszeresen átmaszírozott belső elválasztószervek csodálatos lelki és fizikai kondíciót eredményeznek.
Meglepő mód, a “minden-hajlástól-rosszabodó” hátfájásnak is ez egyik legjobb ellenszere. (A mértékletesség, és az orvosi előírások természetesen itt is szem előtt tartandók).

 

III. “Nőiesen” gömbölyödő pocak, far…. – az örökké rohanó, feledékeny, vérnyomásproblémás típus

Nyugodtan járj koreográfiás sztep órára!! Égő, és ciki csak a tornaterem és a társaság lehet, nem pedig te, ha melléugrasz egyet-kettőt. És csak így tarthatod karban konentrációd, fókuszod, és memóriád, és így edzheted ingadozó vérnyomásod. A mérték persze itt is elsődleges!

 

senior2

 A plusz egy pont pedig nem a testről, hanem lélekről szól.

Az egyre csak (bárcsak) önállósodó gyerekek után nagy űr marad.
Már nincs ránk szükség a nap minden pilanatában, nem találjuk helyünket, és idővel a változó kor előszeleként beköszönt a hangulatingadozás. Dperesszió, önbizalomhiány, kedélyvesztettség.
Nos, ha egy kis lelki napfényre, D-vitaminra és endorfinra vágyunk, akkor először is ne kényeztessük és dédelgessük magunkat, hanem edzünk keményen. Egy kiadós torna hihetetlenül ellazít, és felszabadító érzéssel járhat.
Utána jöhet a jól megérdemelt lazítás 😉

Inspiráció:

http://www.thisgirlcan.co.uk/feel-inspired/