Mi is az a funkcionális tréning?
Mint a neve is sugallja: olyan mozgásforma melynek során a mindennapi életben rendeltetésszerűen használt mozdulatainkat gyakoroljuk, céltudatosan és helyesen:
guggolunk, hajolunk, emelünk stb., miközben megtanuljuk a helyes gerinc-, és medencetartást,  testünk megfelelő használatát, a megfelelő helyzetekben (és nem utolsósorban kiváló alakformáló és zsírégető hatással lehet!)

A funkcionális tréning GYŰJTŐFOGALOM, nem pedig egy meghatározott edzéstípus. Több edzéstípusban is használják, beépítik.

A funkcionális edzés során nem egyes izmokat edzünk, hanem teljes testünket edzve, mozdulatsorokat gyakorlunk.

Core izmok

A funkcionális torna elsősorban a törzs izmainak (core izmok) erősítésére koncentrál, fejleszti azokat, segítségével megtanulhatjuk testünket a mindennapjainkban is “funkcionálisabban” rendeltetésszerűen működtetni (pl. rosszul beidegződött mozdulatsorok, tartás, felesleges ízületi és izomterhelések mellőzése)

 

 

 

 

A funkcionális tréningben gyakran használnak olyan eszközöket, melyek segítségével az egyensúlyi helyzet megtartásáért felelős izomcsoportok dolgoztathatók:
óriáslabda, puha labdák, kettlebell*, TRX stb.

A különböző eszközök használatával gyorsabban és arányosabban fejlődnek izmaink, mint stabil alátámasztás estén –  a kitartó torna feszes, kidolgozott, szálkás izomzatot eredményez.

 

MIRE JÓ A FUNKCIONÁLIS TRÉNING?

  • rosszul beidegződött mindennapi mozdulataink korrigálására – és ezzel a kellemetlen velejárók: hát-, derék-, ízületi bántalmak fokozatos csökkentésére.
  • a hagyományos alakformáló, edzésekhez képest itt komolyabban terheljük keringési rendszerünk, ezért javul állóképességünk
  • alakformáló, zsírégető: mivel az edzés összetett, szépen formálja az egész testet, és kondíciónkra is jó hatással lesz!

 

*KETTLEBELL: magyarul gömbsúlyzó egy tradicionális orosz súlyzó, tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval. Angol neve Kettlebell, amit a harangnyelv után kapott.