Tornatermünkben többéves hagyománya és kitartóan bővülő rajongótábora van a bodyART® elnevezésű mozgásformának.
Edzőink, Ramm Dóra és Edina, valamint Myriam Rakotomalala, országos szinten az első bodyART® oktatók között voltak – és fontos hozzáfűzni: azóta is folyamatosan fejlesztik tudásukat az aktuális mesterkurzusokkal.

Többször foglalkoztunk már az edzésforma elveivel, alkotóelemeivel. Ezúttal a bodyART® ötletadó-kulcsfigurája, Robert Steinbacher elbeszéléséből tudhatunk meg többet a kezdetekről

A kezdetek: DO-IN

Robert Steinbacher1993-ban egy salzburgi gyógypedagógiai intézmény munkatársaként mozgásoktatással, és motorikus készségek fejlesztésével foglalkozott. Terapeutaként és kísérőként is dolgozott, bár saját bevallása szerint szíve már ekkor a tánc felé húzott. Nem sokkal később előadóművészként folytatta pályafutását.

ROBERT STEINBACHER
Többszörösen díjazott táncos-koreográfus, a bodyART® egyik alapítója. Mottója:  “AZ ÉLET MOZGÁS… A MOZGÁS VÁLTOZÁS…CSAK AKKOR VAGYUNK KÉPESEK BÁRMIT MEGMOZDÍTANI, HA KÉSZEN ÁLLUNK A VÁLTOZÁSRA.”
e_doin

DO IN-TERÁPIA: egyszerű és az egész testre ható öngyógyító mozgásgyakorlatok rendszere. Önmasszázsból, légzőgyakorlatokból, kitartott mozdulatok és feszítések sorozatából, ujjnyomásokból és könnyed ütögetésekből áll. A Do-in egyben aktív meditáció – a mozdulatok végzése által lehetőséget adunk testünknek, lelkünknek, mindennapjainknak a változásra, megújulásra.

Steinbacher szerint e két különböző munkájában (terapeuta és előadó-táncművész) találta meg életútját: “segíteni az embereket abban, hogy megéljék vágyaikat“. Terápiás tapasztalataiból összegyűjtötte a gyakorlatokat és elveket, majd átalakította, formálta az egészséges emberek igényeire. Nagyon fontos szerepet játszott a bodyART® ekkori alapvetésében  a DO IN-terápia. A DO-IN egy hagyományos kínai önmasszázs forma, amely közeli kapcsolatban áll az ismertebb Shiatsu technikával.


Steinbacher az egészséges emberekre formált terápiás mozgásórákkal kezdettől hatalmas sikereket ért el.  Az edzéseken résztvevők száma rövid időn belül megtöbbszöröződött. És mindannyian egységesen állították: a gyakorlatok nehezek, de teljesen megváltoztatták szemléletmódjukat:
– a saját testükkel szemben érzett felelősséget
– megkövetelete a mozdulatok következetes gyakorlását
– elkerülhetetlen volt a test középpontjára való koncentráció

Az eszközök elhagyása

A kezdeti időszakban Steinbacher rengeteg eszközt használt: szetppadot, rudakat, súlyzókat. Egészen addig a pontig, míg megfogalmazódott benne a bodyART® lényege: az embernek semmilyen segédeszközre nincs szüksége ahhoz, hogy önmaga tudatára ébredjen.

“Edzéseink során általában szükségünk van a külsőségekre: zene, kiabálás, számok ismétlése, koreográfia, csoportos motiváció. Ezek valóban szükségesek és táncosként soha nem vitattam fontosságukat. A megfelelő eszközökre is szükség van a megfelelő testépítő és szírégető edzéseken. Amikor azonban a tudatosság és a funkcionalitás fejlesztés a cél, akkor a testük feletti uralom átvételét kell  gyakorolnunk – és ezt önállóan és függetlenül kell megtapasztalnunk.” Robert Steinbacher

A bodyART® fejlesztésének ebben a fázisában Steinbacher lassan elhagyott minden segédeszközt, és egyre inkább a test egyensúlyára és önsúlyára összpontosítani a gyakorlatokat.

Minden gyakorlatot (és ez nem vicc) szeretett nagymamámom teszteltem. Ha ő meg tudja csinálni, akkor minden más nagymama, nagypapa, idős, tinédzser vagy gyerek meg tudja csinálni.

Alexa Le és a mélylélegzés 

1994-ben Münchenben nyitotta meg kapuit Robert Steinbacher első fitness iskolája. Az akkoriban divatos trendekel szembeálló bodyART®-nak nem túl hosszú jövőt jósoltak a szakmabeliek. Steinbacher workshopjainak résztvevői általában háttéremberek voltak: edzők, fizikoterapeuták, tornatanárok és csak ritkán aerobic edzők. Ez időben legközelebbi munkatársa és szakmai kontrollja gyerekkori barátnője JOHANNA FELLNER volt, aki a bodyART® minden gyakorlatának kifejlesztésében kezdettől jelen volt, és az első pillanattól tanította a programomat.
1998-ban Steinbacher Svájcba költözött, ahol elsősorban táncosként és koreográfusként dolgozott, majd megalapította első “tesztcsapatát”. Ebben a csapatban találkozott a bodyART® másik legfontosabb alkotójával, Alexa Level.

Alexa Le és Robert Steibacher

Alexa Le és Robert Steibacher

Alexa Le Shiatsu-mester, bodyworker és Esalen Masszázs oktató. “Ő volt a legjobb, ami ekkor a bodyART®-al megtörténhetett”. Steibacherrel együtt újragondolták a programot – energiaáramlás, mélylélegző technikák és a keleti filozófiák ismeretében.
Így alakult ki a bodyART® egyik ütőkártyája: minden gyakorlat megmagyarázható energiaáramlás, anatómia, izomzati, organikus és pszichológiai szempontból.
Végül azt is definiáltuk, hogyan irányítsák, és korrigálják érintéseikkel a résztvevőket. Alexa elmélyült Shiatsu tudásának köszönhetően  az eredmény fenomenális volt.

A shiatsu (siacu) a hagyományos kínai orvoslás (HKO) tudására és tapasztalataira épülő alternatív gyógyító eljárás. A shiatsu-terápiában az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) ujjnyomással történő kezelése történik.

1998-ban Alesa Le és Robert Steinbacher együtesen megalapította a bodyART® Schoolt.
Kezdetben csak Alexa, Johanna és Robert voltak az oktatók, de a csapat gyorsan bővült. A későbbiek során mindannyian befejezték a nemzetközi jógaoktatói képzést is – hiszen a jóga a bodyART® egyik alapja. De fontos különbség, hogy míg a jóga egy olyan ősi filozófia, amit mindennapi életünk minden pillanatában meg kell élnünk – nem pedig egy mozgásforma.

bodzartx

1998-ban Alesa Le és Robert Steinbacher együtesen megalapította abodyART® Schoolt.

A bodyart egyik fontos alapvetése, hogy soha nem ítélkezik – jó és rossz mozgásformák között, hiszen ami jó valakinek, az lehet hogy rossz a másiknak.

A bodyART® program manapság már nem csak alapoktatást jelent, hanem túl már workshopokat, utazásokat, táborokat és más eseményeket.
A csapat hatalmasra nőtt – mindenki máshonnan érkezett, saját története van, és velük együtt/általuk fejlődik a bodyART®.

Én, Robert Steinbacher nagyon büszke vagyok rá, hogy annyi embernek segíthettem saját testének öntudatra ébredésében, hogy egészségének és “jól létének” alapjait megvethesse. Létrehozhattunk valami fontosat és értékeset. Együtt dolgozni munkatársaimmal, látni oktatóimat, ahogy fejlődnek és terjesztik a tudatosságot, ez az én motivációm, örömöm és napi munkám jutalma