Sokuknak kellemes megelégedettséget okoz a sportolás utáni fájdalmas izomláz, hisz egyfajta bizonyítékként éljük meg, hogy végre “rendesen” elbántunk a zsíprárnákkal. A nagyon fájdalmas izomláz sajnos nem jó jel! Néhány gyakran ismétlődő kérdésre adott válasszal szeretnénk tisztázni az izomlázzal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő téveszméket

 

1. Akkor volt hasznos a mozgás, ha erős izomlázam van utána?

Ugye tudjuk, hogy nem! Sokuknak kellemes megelégedettséget okoz a sportolás utáni fájdalmas izomláz, hisz egyfajta bizonyítékként éljük meg, hogy végre “rendesen” elbántunk a zsíprárnákkal. A nagyon fájdalmas izomláz sajnos nem jó jel!

2. Mit jelez az izomláz?

Hogy többet, vagy másként mozogtál, mint amit a szervezeted megszokott.

3. Káros?

Nem. Ha mértékletes, akkor hasznos!
De a “leszakad a vállam”, “bedurrant a combom”- érzést jó, ha kerülöd, mert sajnos pontosan ez történhet.
Az egyhangú, súlyos terhelés (100 kitörés jó a combnak??) előbb torkolik sérülésbe mint zsírégetésbe.

4. Az izomláz felhalmozódott tejsav, ha lúgosítok elmúlik?

Tévedés! A terhelés során felszaporodó tejsav nagyon gyorsan eltűnik szervezetünkből. A 24-48 óra után jelentkező igazán fájdalmas izomlázat valójában az izmokban keleletkező mikroszakadások okozzák, ezek pedig gyulladáshoz vezetnek. Legújabb kutatások szerint nemcsak ez a gyulladás okozta fájdalom, hanem a szervezet ilyenkor beinduló öngyógyÍtó folyamatai pl. a kalciumdúsulás az, ami valójában fájdalmas.

5. Ez egy sérülés, ilyenkor tilos mozogni?

Serülés ugyan, de az ENYHE, fokozatos mozgás ajánlott gyógymódja  – így csökkennek az ödémák, gyorsabban felszívódnak az “öngyógyító ellenanyagok”, múlik a gyulladás!

6. Miért jó?

Mert ha okosan csinálod, nem egy-egy izom mértéktelen leterhelésével, akkor fejlődéshez vezethet!
A szervezet egyre jobban alkalmazkodik, a problémás helyeken fejlődnek az izmaid!