Nálunk a stúdióban ezzel az edzéssel a teljes test- és gerinctrénig órába beépítve találkozhatsz. A „balerina edzésként” is emlegetett edzésmód, igen látványos alakformálást, a központi (core) izmok erősítését, és egész testes rugalmasságot ígér, akár már néhány alkalom után.
Ez az edzésforma nem terheli túl az ízületeket, így szinte minden korosztály számára ideális, gyakorlottságtól függetlenül.

De milyen is pontosan a Barre edzés, és kínál-e annyi előnyt, hogy neked is megérje kipróbálnod?
A Barre edzések a bemelegítő balett-mozdulatokat alkalmazzák, csak éppen olyan formában, hogy az egész testet át lehessen mozgatni velük, méghozzá tánctudás nélkül. A gyakorlatok izometrikus mozdulatokra, izomnyújtó, és rugalmasságot javító mozgásokra épülnek. Az órákon a tejes testet / hát, vállöv ,karok, comb, far, has/ átdolgoztatjuk, és sokszor a cél elérése érdekében különböző eszközökkel /gumiszalag, gumihurok, kézi-, lábsúlyzó, Pilates karika, Pilates súlylabda, Pilates labda, csúszókorong/ gazdagítjuk az órát.
Habár minden edzőnek megvan a saját módszere, egy általános Barre edzésben táncmozdulatokkal, kapaszkodórúd-gyakorlatokkal, Pilates gyakorlatokkal, és jógapózokkal is találkozhatsz. Habár a gyakorlatok általában az egész testre kihatnak, első sorban a test alsó felére összpontosulnak, és ott erősítenek, javítják a rugalmasságot, és fejlesztik a mozgásszabadságot.

Mik a Barre edzés előnyei?

• Szikár, kecses, nőies, mutatós izmokat fejleszt
A Barre edzés izomnyújtó jellegének köszönhetően nem méretes izmaid lesznek, hanem vékonyabbak, kecsesebbek, amelyek állóképesség szempontjából hatékonyabbak. Az edzések azokat az izmokat célozzák meg, amelyek szoros kapcsolatban állnak a karban és lábban található csontokkal, illetve a gerinccel, ezzel javítva az egyensúlyt és erősítve a core izmokat.Ez azt jelenti, hogy egy Barre edzés során olyan izmokat is megcélzol (és erősítesz), amelyeket sok más edzésforma (például a futás) elhanyagol. Más szavakkal: a Barre minden szögből erősíti az izmokat, nem csak elölről és hátulról.

• Közel sérülésmentes izomerősítést kínál
Egy hagyományos Barre edzés tele van apró, néhány centis mozdulatokkal, úgynevezett „izometrikus összehúzódásokkal”. Ezek a mozdulatok épp az ellenkező módon veszik igénybe a testedet, mint egy általános erőedzés. Az óra közben átmenetileg tartasz meg egy-egy pózt, és a mozdulatok között egy kis pihenőidőt tartasz, hogy tovább tudd kitartani őket. Ez lehetővé teszi, hogy több ismétlést végezz, kisebb mozdulatokkal, amivel javítod az állóképességedet, de nem terheled annyira az ínjaidat, és az ínszalagjaidat. Mindez egy biztonságosabb edzést jelent, lényegesen kisebb sérülésveszéllyel.

• Jó kiegészítő a kardió mellé
A Barre könnyed, ritmikus mozdulatai kiváló kiegészítője a hagyományos kardió-edzéseknek.  A gyakorlatok olyan stabilitást és rugalmasságot adnak, amelyek tovább fokozzák majd teljesítményedet.

• Egyszerre több izomcsoportot dolgoztat meg
Egy Barre edzés során többször is csinálsz majd olyan gyakorlatokat, amikhez egyszerre több mozgást is kell végezned (pl. megtartás, pulzálás, és nyújtás). Ezzel egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztatsz.

• Kifárasztja az izmokat
A Barre-pózok kitartása valójában nehezebb, mint amilyennek tűnik, ezért van az, hogy gyakran még a profik is remegni kezdenek az edzés kellős közepén. Ez azért van, mert az izmok fáradni kezdenek, és azt jelzi, hogy az abszolút határig dolgoztatod meg őket.

• Erősíti a szellem és a test kötelékét
A Barre edzések során végzett apró mozdulatok miatt folyamatosan oda kell figyelned rá, hogy tested melyik része mit csinál éppen. Azzal, hogy végig az izmaid irányítására koncentrálsz megerősítheted az agyad és a tested többi része közötti kapcsolatot.